Komravolgy.hu | Halak
Bejelentkezés
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció >>
Naptár
Közösség
Halak - Ponty
Ponty
Latin név: Cyprinus carpio
Angol név: Carp
Német név: Karpfen
Bemutatás:

A pontyfélék családjába tartozó halnem, melynek egyetlen egy idetartozó fajára és sok fajváltozatára jellemző: csúcsos szájuk szűk; négy bajusz-száluk közül a két kisebb a felső állkapcson, a két hosszabb a szájzugban foglal helyet; torok-fogaik gumósak és három sorban rendezkednek el, az első és második sorban 1-1, a harmadikban 3-3 található. Mindössze egy faj tartozik ide: a közönséges Ponty. Alakja és színe nagyon változó. Az aranysárgától a kékeszöldig minden árnyalatban előfordulhat- A Pontynak számos válfaja és korcsa ismeretes. A válfajok közül említésre méltók:

1. A király- vagy tükrös ponty, melyre jellemző, hogy helyenként bőre csupasz, helyenként pedig a rendes pikkelyek helyett eltérő, sokszor igen nagy pikkelyek fordulnak elő.

2. Nemes ponty vagy pikkelyes ponty amely a tükrös pontyra hasonlít csak testét pikkelyek fedik.

3. A magyar ponty a rendes pontytól abban különbözik, hogy teste nyúlánkabb és kétoldalt kevésbé összenyomott, alakja ennélfogva alacsonyabb; arcorra tompa; háta és hasa majdnem egyenes. A ponty rendes körülmények között egy méternyire is megnő és 25-30 kg. súlyt ér el. Észleltek 1,5 m. hosszú, 60 cm. széles és 35 kg. súlyú példányokat is. A ponty a mérsékelt égövi. Ázsiában, majdnem egész Európában és Észak-Amerikában tenyészik. Tápláléka kiválóan növényi anyagokból kerül ki, de kisebb állatokat is eszik. Általában lomha természetű, csak az ívás idején, májusban és júniusban élénkül meg. Télen az iszapba vonul és téli álmot alszik. Húsa nagyon ízletes s azért halastavakban tenyésztik. Népies nevei: potyka és pozsár.

 

Pontyra a két víztározón fajlagos tilalom nincs!

 

A tavakban lévő jelölt illetve nagyméretű ivarérett pontyok védelme érdekében, a kifogott 55 cm-es vagy azt meghaladó egyedeket vissza kell helyezni a tóba, vagyis nem vihetőek el! (Szabályzat/11)

Módszer: Úszós és fenekező szerelés.
Csali: Kukorica, búza, boili, giliszta és egyéb élő csali
Legkisebb megtartható méret: 30 cm